Hopp til hovedinnhold

Sagstua skolemuseum

I Sigurd Hoels barndomsrike

Sagstua gamle skole er en viktig del av Odalstunet. Skolehuset ble bygd i 1856 og står på Sand i Nord-Odal, der det alltid har stått. Skolen ble museum i 1988. Her er det samlet utstyr fra gamle skoler i både Nord-Odal og Sør-Odal og innredet et klasserom i gammel stil. Kontrasten til dagens skole gir en god historieundervisning både for dem som sjøl gikk på skole av den gamle typen og for dagens skolebarn. 

Forfatteren Sigurd Hoel (1890-1960) vokste opp på Sagstua skole. Faren var lærer og mora bestyrte poståpneriet. Barndomsårene her har Hoel brukt som motiv i romanen «Veien til verdens ende», en av de beste barneskildringer i norsk litteratur. Museet inneholder film og utstilling om Sigurd Hoels liv og forfatterskap.

 • Sagstua skolemuseum og Sigurd Hoels hjem. Et hvitt hus med blomster langs veggene. To etasjer.
  1/2
  Sagstua skolemuseum og Sigurd Hoels hjem Odalstunet
 • Fotografi tatt inne på Sagstua skolemuseum - Sigurd Hoels barndomshjem. Nærbildet av et byste av Sigurd Hoel. Bildet er tatt på skrå. I bakgrunnen ser vi stuen.
  2/2
  Odastunet

Sigurd Hoel-museet

Da museet åpnet i 1988 ble et rom i første etasje viet forfatteren som vokste opp i huset. Til hundreårsjubileet kom den første utstillingen i andre etasje, som så ble fornyet etter en del år.

 • Byste av Sigurd Hoel.
  1/4
  Bysten av Sigurd Hoel er laget av Anne Raknes.
 • Foto av stua inne i Sagstua skolemuseum - Sigurd Hoels barndomshjem.
  2/4
  Sigurd Hoels minnerom sett fra kammerset.
 • Sagstua skolemuseum, Sigurd Hoels hjem. Bildet av en stue. Vase med blomster i forgrunnen.
  3/4
  Sigurd Hoels minnerom
 • Nærbilde av kjøkkenet på Sagstua skolemuseum - Sigurd Hoels barndomshjem. Et fruktfat og en vase med markblomster står på kjøkkenbordet.
  4/4
  Kjøkkenet i Sagstua skolemuseum, Sigurd Hoels barndomshjem
Museum24:Portal - 2024.06.11
Grunnstilsett-versjon: 2