Hopp til hovedinnhold

Sigurd Hoel - fra Odalen til verdens ende

En publikasjon om forfatterens liv og virke.

Sigurd Hoel - fra Odalen til verdens ende, er en 64 siders reise gjennom Sigurd Hoels liv. En mini-biografi i tekst og bilder som gir leseren et innblikk i livet hans, nærmest fra vogge til grav. I kapitleneForfatteren, Forlagsmannen, Radikaleren - kritikeren - debattanten, og Sigurd Hoel og psykoanalysen, kan man fordype seg noe mer i de ulike rollene han hadde i norsk åndsliv.

Utdrag fra kapittelen 'Forfatteren'

Første steget
Sigurd Hoel har selv sagt at han aldri drømte om å bli forfatter. Da han mistrivdes som lærer i Kristiania, var han inne på tanken om kanskje å kunne livnære seg som journalist. Men forfatter? Nei, det var for farlig og for stor en tanke å tenke.

Så fant han en annonse i avisen i januar 1918, om en novellekonkurranse i de tre skandinaviske landene. Førsteprisen var 1000 kroner for den beste novellen fra hvert land, og 3000 kroner for den beste novellen totalt. Det var uhorvelig mange penger.

"Jeg hadde aldri skrevet en novelle i mitt liv, men klippet ut annonsen, og la den i lommeboken. Så tenkte jeg ikke videre på det, men fant den igjen dagen før fristen gikk ut",

sier Sigurd Hoel i et radiointervju på sine eldre dager.
Han skrev på novellen hele natten, fikk den maskinskrevet dagen etter, og leverte den i postkassa hjemme hos Fernanda Nissen, som var med i juryen. Det gikk et par måneder, og svaret kom. Sigurd Hoel hadde vunnet den norske konkurransen.

- Jeg tror faktisk aldri jeg har vært så glad noen gang senere, sier Sigurd Hoel i intervjuet, og legger til at neppe noe som har skjedd ham etterpå kunne ha forandret livet hans på samme måte.

Publikasjonen koster kr. 100,-. Ta kontakt med Kongsvinger Museum på epost kongsvinger@annomuseum.no, eller besøk Kongsvinger Museums museumsbutikk.

Museum24:Portal - 2024.05.28
Grunnstilsett-versjon: 2