Hopp til hovedinnhold

Barndomshjemmet

Sagstua museum - skole og lærerbolig.

  • Kjøkkenkroken i lærerboligen på Sagstua, Sigurd Hoels barndomsrike. Blå kjøkkenbenk, blå- og hvitrutete forheng.
    1/2
    Foto: Ingun Aastebøl Odalstunet
  • Det idylliske inngangspartiet til Sagstua skolemuseum og Sigurd Hoels barndomshjem. Hvitt bygg. Grønne busker langs husveggen.
    2/2
    Sigurd Hoels barndomshjem og Sagstua skolemuseum. (Foto: Ingun Aastebøl) Odalstunet

Første etasje i museet er innredet i en stil som var vanlig i et middelklassehjem på landet rundt forrige århundreskifte. Kjøkkenet er i dag tilnærmet likt møblert som den gang Sigurd Hoel var barn. En av Hoels mest berømte bøker, Veien til verdens ende, er barndomserindringer som har rot i oppveksten i dette huset og på dette tunet. Nettopp kjøkkenet er et viktig rom. Plassen under kjøkkenbordet er hovedpersonen Anders' verden. Her hører han de voksnes prat, ser travle føtter passere, og grubler på mye.

De andre rommene i første etasje er innredet bortimot tidsriktig, med plass og muligheter for å ta imot grupper og skoleelever. Huset er fra 1855, og var også skolestue fram til 1886. Hele sørenden av huset er innredet som skolemuseum.

Sigurd Hoel ble født i huset i 1890 og vokste opp sammen med åtte søsken. Sigurd var nest yngst. Han bodde hjemme til 1906, da han flyttet til Kristiania for å få videre skolegang.
I andre etasje er det en permanent utstilling om Sigurd Hoel - Fra Odalen til verdens ende
Her er også en liten kinosal som viser kortfilmen Sigurd Hoel - en urban odøling.